САЩ са готови да подновят преговорите със Северна Корея

Пхенян заяви, че в момента няма намерение да води диалог с Вашингтон

Свят
12:09 - 08 Юли 2020
977
САЩ са готови да подновят преговорите със Северна Корея

Американският заместник-държавен секретар Стивън Бигън каза днес, че правителството на САЩ е готово да поднови ядрените преговори със Северна Корея въпреки заявленията на Пхенян, че в момента няма намерение да води диалог с Вашингтон, предаде Асошиейтед прес.

Бигън, който е пратеник на американския президент Доналд Тръмп за Северна Корея, говори пред репортери, след като се срещна в Сеул с южнокорейски служители, които потвърдиха решимостта на съюзниците да следват дипломатически подход в уреждането на ядрения въпрос със Северна Корея. 

По-рано севернокорейските държавни медии съобщиха, че лидерът Ким Чен-ун е посетил мавзолей в Пхенян, за да отдаде почит на дядо си и основател на държавата Ким Ир-сен по случай годишнината от смъртта му. Корейската централна телеграфна агенция (КЦТА) не спомена Ким да е направи някакви коментари за положението на преговорите със САЩ, които бяха блокирани заради разногласия във връзка с облекчаването на санкциите в замяна на разоръжаване.

Бигън каза, че САЩ са готови да подновят преговорите със Северна Корея, когато Ким определи свой пратеник, упълномощен да преговаря по решаващите въпроси. По думите му САЩ не са поискали каквито и да е срещи със Северна Корея при посещението му в Южна Корея. Очаква се американският дипломат да проведе още разговори с южнокорейски представители, преди да замине утре за Япония.