САЩ са разочаровани от Косово

САЩ
12:52 - 02 Февруари 2024
2112
САЩ са разочаровани от Косово

САЩ са разочаровани от Косово и са против настоящите планове на Прищина за изпълнение на решението за ограничаване на употребата на сръбски динари в страната, съобщи КосСев, цитирано от БТА.

„САЩ са дълбоко разочаровани и са против настоящите планове на Косово да продължи с изпълнението на решението за ограничаване на вноса на чуждестранни валути, включително и на сръбския динар“, пише в отговор на американския Държавен департамент до КосСев.

Вчера влезе в сила решението на Централната банка на Косово, според което всички трансакции в страната ще бъдат извършвани единствено в официалната валута евро. Косовското правителство остави отворена възможността за преходен период за разрешаване на опасенията на сърбите, които продължават да използват сръбския динар. Правителството определи този преходен период като лесен преход, без да уточнява колко време ще продължи той. Към момента косовските сърби все още се разплащат с динари.

„Това действие, както и други подобни едностранни действия, ограничават възможностите на САЩ за подкрепа на Косово пред международната общност“, подчерта Държавният департамент на САЩ.

В съобщението се посочва, че това действие не е в съответствие с решимостта на Косово да работи чрез диалога за нормализация на отношенията между Белград и Прищина с посредничеството на ЕС, който предвижда разрешаването на въпроси, засягащи сръбското малцинство.

„Решението бе обявено без адекватна подготовка или консултация. Поискахме от косовските власти да обяснят кой настоящ проблем възнамерява да разреши това решение и дали е спешно. Не чухме адекватен отговор. Много граждани на Косово не знаят как ще плащат сметките си или как ще получават пенсиите си“, се отбелязва още в съобщението.

Сърбия не признава обявената през 2008 г. независимост на Косово, а голяма част от сръбското малцинство работи в паралелните сръбски институции в Северно Косово и получава доходите си в сръбски динари вместо в официалната валута евро.