САЩ съди държавната банка на Северна Корея

Обвинителният акт е най-големият на нарушаване на санкции в Северна Корея

Свят
11:39 - 29 Май 2020
268
САЩ съди държавната банка на Северна Корея

Министерството на правосъдието на САЩ обвини държавната банка на Северна Корея, че успява са заобиколи американските закони за санкции и повдигна обвинения на 28 севернокорейски и петима китайски граждани в най-голямото противодействие на нарушенията на санкциите в Северна Корея. 

Прокурорите на САЩ обвиниха Севернокорейската банка за външна търговия (FTB), че има сговор със служители, натоварени да накарат други банки "да обработват поне 2,5 милиарда долара незаконни плащания чрез над 250 компании."

Съединените щати поставиха в черен списък FTB през 2013 г .; Съветът за сигурност на ООН направи това през 2017 г.

Обвинението добавя нова ескалация на напрежението между Вашингтон и Пхенян след преговорите за ядрено разоръжаване, започнати от президента на САЩ Доналд Тръмп и севернокорейския лидер Ким Чен Ун.

Обвинителният акт е най-големият от всеки случай на нарушаване на санкции в Северна Корея, заяви американски служител. Предполагаемите престъпления включват пране на пари и банкови измами.

Вашингтон "изрази ангажимент да възпрепятства възможността на Северна Корея незаконно да получи достъп до финансовата система на САЩ и да ограничи способността й да използва постъпления от незаконни действия за подобряване на нейните незаконни оръжия и балистични ракети", заяви действащият прокурор на САЩ Майкъл Шервин.

Част от тези 2,5 милиарда долара са насочени към програмата за ядрени оръжия и балистични ракети на Северна Корея, заяви американски служител.

Сделките се проведени в Китай, Русия, Либия и Тайланд и много от обвинените са банкови служители, включително двама бивши президенти на FTB и двама бивши съпредседатели.

Северна Корея е под санкции от 2006 г., които бяха засилени от Съвета за сигурност през годините в опит да прекъснат финансирането за ядрените и балистичните ракетни програми на Пхенян.