САЩ съдят "Епъл" в знаково антитръстово дело

Администрацията на Джо Байдън обвини производителя на айфони, че монополизира пазарите

Новини
17:57 - 21 Март 2024
1495
САЩ съдят "Епъл" в знаково антитръстово дело

Министерството на правосъдието на САЩ е започнало съдебен процес срещу производителя на айФони "Епъл" (Apple), обвинявайки го в монополизиране на пазарите на смартфони, предаде Ройтерс.

Това е първото подобно антитръстово усилие на администрацията на Джо Байдън.

"Епъл" се присъединява така към списък от големи технологични компании, съдени от американските регулатори, включително "Гугъл" (Google) на "Алфабет" (Alphabet), платформите на "Мета" (Meta) и онлайн магазина на "Амазон" (Amazon), по време на управлението на бившия американски президент Доналд Тръмп и сегашния Джо Байдън.

"Потребителите не трябва да плащат по-високи цени, заради това, че компании нарушават антитръстовите закони",

заяви в изявление главният прокурор Мерик Гарланд. "Ако не бъде подведен под отговорност, "Епъл" само ще продължи да укрепва монопола си при смартфоните", добави той.

Правосъдното министерство твърди, че "Епъл" използва пазарната си мощ, за да спечели повече пари от потребителите, разработчиците, създателите на съдържание, авторите, рекламодателите, малките компании и търговците.

Гражданското дело обвинява "Епъл" в незаконен монопол върху смартфоните, който се поддържа чрез налагане на договорни ограничения.

"Епъл" вече бе обект на антитръстови разследвания в Европа, Япония и Южна Корея, както и на съдебни процеси от корпоративни конкуренти като "Епик геймс" (Epic Games).

Американската компания реагира днес, обявявайки, че антитръстовия съдебен процес, подет от американското правосъдно министерство, е "погрешен относно фактите и закона" и енергично ще се защитава срещу това.

"Това съдебно дело застрашава същността ни и принципите, които отличават продуктите на "Епъл" на силно конкурентни пазари. Ако е успешно, то би попречило на способността ни да създаваме този вид технология, която хората очакват от "Епъл", а хардуерът, софтуерът и услугите се пресичат", се посочва в комюнике на компанията.