САЩ съкратиха доставките на втечнен газ за Европа

Новини
17:01 - 09 Август 2024
787
САЩ съкратиха доставките на втечнен газ за Европа

През юли Европа е внесла общо 1,5 млн. тона втечнен природен газ от САЩ, както и 1,3 млн. тона - от Русия. Според някои прогнози САЩ могат да намалят доставките на втечнен газ за Европа, в полза на нарастването им за Азия.

Така за юли доставките на втечнен газ за Европа от двете страни най-големи доставчици са почти изравнени, тъй като американските енергийни компании избират да доставят газ за региона в света, който е готов да плати най-много.

Цените на втечнения природен газ в Азия се повишиха към края на юли, основно поради големите горещини там, пише Bloomberg. На фона на необичайно високите температури и намаленото на собствения добив на газ, Египет също обяви премиум цени за внос на втечнен газ, за да привлече повече доставки в региона.

САЩ предвиждаха да доставят годишно поне 15 млрд. куб. м втечнен природен газ за Европа, но при условие, че цените отразяват дългосрочните пазарни тенденции, както и да има стабилност на предлагането и търсенето.

А през юни 2022 г. САЩ станаха най-големият доставчик на синьо горивото за Европа - за първи път в историята.

Разликата в обема на доставките за Европа между американските и руските износители на втечнен газ намаля от 3,7 млн. тона през януари, до 0,2 млн. тона през юли 2024 г. Що се отнася до Русия, от началото на конфликта в Украйна, страната изнася за Европа месечно между 850 хил. тона и 1,6 млн. тона втечнен газ.

Още в началото на 2024 г. NYT съобщи, че САЩ могат да увеличат доставките на втечнен газ за Азия, използвайки мексиканския маршрут, а не през Панамския канал.