САЩ санкционираха кандидат за президент на Северна Македония

Балкани
08:12 - 19 Март 2024
2445
САЩ санкционираха кандидат за президент на Северна Македония

Държавният департамент на Съединените щати обяви, че са наложени санкции на един от кандидатите за президент на Република Северна Македония и на бивш специален главен прокурор на страната. Двамата, както и най-близките им, нямат право да получават американски визи.

За бившата топ обвинителка Катица Янева в съобщението на американското дипломатическо ведомство се посочва, че докато е била на поста е използвала политическото си влияние и власт за лично облагодетелстване. Вашингтон разполага с достоверна информация за поне един случай, в който тя е поискала и е получила подкуп, за да повлияе на съдебно производство под неин надзор.

За кмета на скопската община Карпош Стевчо Якимовски Държавният департамент обяснява санкциите с корупционни действия, включително намеса в обществени поръчки с цел лично облагодетелстване.

В черния американски списък досега бяха включени 7 известни личности от Република Северна Македония, включително бившият премиер Никола Груевски, бившият топ шпионин Сашо Миялков, олигархът Орце Камчев.

Якимoвски внесе в държавната избирателна комисия 10 000 подписа за кандидатурата си за президент. Това са направили досега още трима кандидати, Сред които и настоящият македонски президент Стево Пендаровски. Още трима се очаква да ги последват днес, когато е крайният срок за регистрация за изборите , насрочени за 24 април.