САЩ санкционираха по Магнитски Влади Горанов и Овчаров

В списъка са и бившият директор на "Козлодуй" и шефът на русофилите Николай Малинов

Политика
17:45 - 10 Февруари 2023 (обновена)
6807
САЩ санкционираха по Магнитски Влади Горанов и Овчаров

САЩ санкционира още българи по списъка "Магнитски". В списъка са бившите министри Владислав Горанов, Румен Овчаров, бившите изпълнителни директори на АЕЦ „Козлодуй” Иван Киров Генов и Александър Николов, както и председателят на Национално движение "Русофили” Николай Малинов. 

Това съобщи финансовото министерство на САЩ преди малко. Санкциониране са и фирми, които се свързват с тези български политици.

Румен Овчаров

Компаниите, които също са вкарани в списъка са „Интер Трейд 2021”, „МС КОНСУЛТ 2016 ЕООД”, политическа партия „Русофили за възраждане на отечеството”, Сдружение Национално движение русофили и „Трилема Кансълтинг” ЕООД - дружеството на Владислав Горанов.

Основната улика към Горанов е свързана със скандала с неплатени 600 млн. лв. хазартни данъци и такси от бившите лотарии на бизнесмена Васил Божков.

Съобщението бе разпространено от американското посолство

"Като министър на финансите Горанов е участвал в корупционна схема, довела до десетки милиони евро, изплатени на български официални лица в замяна на благоприятно законодателство за заинтересованите страни, участващи в хазартната индустрия", пише в съобщението на американското финансово министерство. След акцията на българската прокуратура срещу Божков през 2020 г. той обяви от Дубай, че е платил рекет на Горанов и тогавашния премиер Бойко Борисов в размер на около 60 млн. лв., за да получи законодателна отстъпка. Самият Борисов, който заедно с министъра си бе арестуван за една вечер в акция на МВР при кабинета "Кирил Петков", все още не е санкциониран по "Магнитски".

Малко след като новината беофициално оповестена, бившият вицепремиер Владислав Горанов коментира: "Съжалявам за позицията на американското правителство. Не съм запознат с мотивите. Оставам с ясни евроатлантически убеждения и ще продължа да работя в тази посока".