САЩ санкционират Кадиров и три от жените му

Новини
22:09 - 15 Септември 2022
4457
САЩ санкционират Кадиров и три от жените му

Днес, като част от продължаващия отговор на ужасяващата брутална война на Русия срещу Украйна, Службата за контрол на чуждестранните активи (OFAC) към Министерството на финансите на САЩ определи 22 лица и 2 организации, включително множество лица, които са подпомогнали правителството на Руската федерация в Украйна, както преди, така и по време на по-нататъшното нахлуване на Русия в Украйна през 2022 г.

Сред санкционираните също е включена оперативна група Русич, неонацистка паравоенна група, която е участвала в битки заедно с руската армия в Украйна, както и като двама от нейните висши ръководители.

Днешните действия се предприемат в координация с тези, предприети от Министерството на търговията на САЩ, което налага допълнителни мерки за контрол на износа за по-нататъшно привеждане в съответствие с партньори и съюзници, както и от Държавния департамент на САЩ срещу отбраната на Русия и високо технологични индустрии, както и прокси органи.

Рамзан Ахматович Кадиров, лидерът на руската република Чечня и брутален военачалник с докладвани връзки с предишни случаи на изтезания и убийства, мобилизира чеченци да се бият в Украйна.

Публично описвайки себе си като "пехотинец" на Путин, Кадиров е повишен в чин "генерал-лейтенант" за ролята си в по-нататъшното нахлуване на Русия в Украйна. Чеченските части, съюзени с Кадиров, са действали в Буча, където руските войски са извършили зверства. 

OFAC предприе действия срещу някои от най-близките му членове на семейството: Медни Мусаевна Кадирова (Медни) е една от съпругите на Кадиров; Фатима Шейхиевна Хазуева (Фатима) е една от съпругите на Кадиров; Аминат Ахмадова (Аминат) е една от съпругите на Кадиров; Айшат Рамзановна Кадирова (Айшат) е най-възрастната от възрастните дъщери на Кадиров и се занимава с културни дела в Чечения; Карина Рамзановна Кадирова (Карина) е една от възрастните дъщери на Кадиров и ръководител на образователна институция в Чечения; Табарик Рамзановна Кадирова (Табарик) е една от възрастните дъщери на Кадиров.

Кадиров преди това бе санкциониран през декември 2020 г. и през декември 2017 г. съгласно Закона за отчетност на Сергей Магнитски за върховенството на закона от 2012 г. Кадиров също е санкциониран от Австралия, Канада, ЕС, Япония, Швейцария и Обединеното кралство.

Турпал-Али Вахаевич Ибрагимов (Ибрагимов), братовчед на Кадиров. Ибрагимов е заемал множество високопоставени позиции в Чечня и според сведенията е участвал в извънсъдебните убийства.