САЩ се допитват до Радев за РСМ в ЕС

Президентът моли янките да съдействат със самолети заради забавените доставки на F-16

Политика
21:27 - 18 Май 2022
2349
САЩ се допитват до Радев за РСМ в ЕС

„Войната на Русия срещу Украйна променя коренно средата на сигурност не само в региона, но и в Европа. Това изисква преосмисляне и реални действия в рамките на ЕС и НАТО за промяна на подходите за гарантиране на сигурността и мира”. Това заяви президентът Румен Радев на среща на „Дондуков“ 2 с помощник-държавния секретар на САЩ по европейските и евразийските въпроси Карън Донфрид, която е на посещение у нас.  

Във фокуса на срещата бяха теми от стратегическото партньорство на България и Съединените американски щати, въпроси за стабилността и сигурността в контекста на войната в Украйна, както и политиката на разширяване на Европейския съюз

Държавният глава призова по време на срещата за своевременна подкрепа от страна на съюзниците ни за недопускане на загуба на отбранителни способности от Българските военновъздушни сили до получаването на поръчаните и заплатени от страната ни осем самолета F-16.

„Гарантирането на въздушния ни суверенитет е изключително важно не само за България, но и за нашите партньори“, заяви държавният глава. Президентът изтъкна и необходимостта от интегриране на основните проекти за модернизация на Българската армия чрез общи системи за контрол и логистика. Било е обсъдено, че постигането на напредък в процеса на европейска интеграция на Западните Балкани е стратегическа цел в подкрепа на сигурността и стабилността на Европа.