САЩ: Шефът на ООН работи за интересите на Русия

Високопоставен служител на ООН отказал да коментира изтеклите документи

САЩ
12:03 - 13 Април 2023
1406
САЩ: Шефът на ООН работи за интересите на Русия

Съединените щати смятат, че генералният секретар на ООН Антонио Гутериш е твърде склонен да се приспособи към руските интереси. Това сочат нови разкрития в изтеклите секретни документи на Пентагона, съобщава БиБиСи.

Файловете описват частни комуникации между Гутериш и заместника му, което означава, че Вашингтон е следял генералният секретар на ООН отблизо. Най-общо документите съдържат наблюдения на Гутериш относно войната в Украйна и редица африкански лидери.

Един от изтеклите документи се фокусира върху черноморската сделка за зърно, сключена с посредничеството на ООН и Турция през юли 2022 г. Посочва се, че Антонио Гутериш е имал огромното желание да запази тази сделка, както и че е бил готов да се приспособи към интересите на Русия.

Става ясно още, че генералният секретар на ООН полагал усилия да подобри способността на Русия да изнася, дори ако това включва санкционирани руски юридически или физически лица.

Според оценката действията на Гутериш през февруари, "подкопават по-широките усилия Москва да бъде подведена под отговорност за действията й в Украйна".

Високопоставен служител на ООН отказал да коментира изтеклите документи, но изтъкнал, че Организацията водещо работи за смекчаване на въздействието на войната върху най-бедните в света. Това означавало да се направи всичко възможно, за да се намали цената на храната.

Други представители на ООН показват недоволство от тълкуването на усилията на Гутериш и твърдят, че той е изразил много ясно своето противопоставяне на войната на Русия.

Друг документ от средата на февруари описва откровен разговор между генералният секретар на ООН и неговия заместник Амина Мохамед. В него се посочва, че Антонио Гутериш е ужасен от призива на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен Европа да произвежда още оръжия и боеприпаси заради войната в Украйна.

Двамата разговарят и за скорошна среща на върха на африканските лидери.

Говорителят на националната сигурност на САЩ Джон Кърби заяви пред "Би Би Си", че правителството прави всичко възможно да стигне до първоизточника на изтичането на информация. По думите му тези изтичания са изключително опасни и трябва да се разбере кой е отговорен за това, поради което се води криминално разследване.

Автентичността на някои от документите все още не е установена, но те със сигурност идват от различни източници на разузнаване в правителството, смята Джон Кърби.