САЩ ще приемат 100 000 украински бежанци

Байдън ще разгледа ситуацията с бежанците в събота по време на посещението си в Полша

САЩ
16:14 - 24 Март 2022
2386
САЩ ще приемат 100 000 украински бежанци

САЩ ще приемат до 100 000 бежанци, бягащи от руската инвазия в Украйна, и ще предоставят допълнителни 1 млрд. долара хуманитарна помощ на засегнатите от войната, съобщи Белият дом, цитиран от АФП.

"Съединените щати обявиха плановете си да приемат до 100 000 украинци и други лица, бягащи от руската агресия, чрез пълния набор от законни пътища, включително Програмата на САЩ за прием на бежанци", се казва в изявление, разпространено в момент, когато президентът на САЩ Джо Байдън участва в срещи на високо равнище в Брюксел, посветени на войната.

Допълнителната помощ в размер на 1 млрд. долара (910 млн. евро) "ще осигури храна, подслон, чиста вода, медицински консумативи и други форми на помощ".

Програмата на САЩ за прием на бежанци има за цел да помогне за облекчаване на хуманитарната криза, която се случва в Източна Европа, където близо 3,6 милиона украинци са избягали от бомбардираната си страна в една от най-големите бежански кризи след Втората световна война.

Президентът Байдън ще разгледа ситуацията с бежанците в събота по време на посещението си в Полша.

Полша, която има приблизително 300-километрова граница с Украйна, е приела по-голямата част от бежанците, но близките държави Румъния и Унгария също са приели.

Байдън е критикуван, че не е направил повече, за да помогне за облекчаване на кризата. Той обеща да помогне. "Ще приема украинските бежанци", заяви той от Белия дом на 11 март.

Що се отнася до бежанците, високопоставен служител на администрацията заяви, че САЩ ще се съсредоточат върху украинците, които вече имат семейства в Америка, и каза, че очакват повечето украинци да искат да останат в Източна Европа с надеждата, че ще могат да се върнат по домовете си, съобщава от своя страна "Дейли Мейл".

„Очакваме, че повечето разселени украинци, граждани ще искат да останат в съседните страни или другаде в ЕС, където може да имат семейства и където вече има големи диаспори, с надеждата, че скоро ще могат да се върнат у дома“, добави служителят.

За да заобиколят лимита от 125 000 бежанци, САЩ ще използват пълния набор от законни пътища, други ще дойдат с визи за семействата или посредством друг процес.

Усилията ще бъдат насочени и към особено уязвими групи от населението, като жени, деца, лесбийки, гейове, бисексуални, транссексуални и интерсексуални лица (ЛГБТК+) и лица с увреждания, заяви администрацията.