САЩ ще продадат оръжие на Тайван за 425 млн. долара

Китай гледа на Тайван като на своя дезертирала провинция

САЩ
15:35 - 07 Декември 2022
922
САЩ ще продадат оръжие на Тайван за 425 млн. долара

Администрацията на президента на САЩ Джо Байдън одобри вчера две нови продажби на оръжия за Тайван, които със сигурност ще предизвикат раздразнение у Китай, предаде Асошиейтед прес.

Държавният департамент заяви, че е одобрил продажби на резервни части за самолети на стойност над 425 милиона долара. Те са предназначени за изтребителите Ф-16 и транспортните самолети Ц-130 в тайванския военен флот, а и за други оръжейни системи, доставени от САЩ. Одобреното предложение включва основни резервни части на стойност 330 милиона долара и нестандартно оборудване, което струва 98 милиона долара, заедно със съответните допълнителни части и логистика.

Продажбите бяха обявени само седмици след като американският президент Джо Байдън разговаря с китайския си колега Си Цзинпин в Индонезия, а фокусът беше все по-агресивното поведение на Китай спрямо Тайван, отбелязва АП.

Китай гледа на Тайван като на своя дезертирала провинция и се е зарекъл да обедини континентален Китай и Тайван със сила, ако е необходимо, посочва АП.  Досега Пекин категорично е осъждал одобрените от Вашингтон продажби на американско оръжие на Тайван като нарушение от страна на Вашингтон на принципа за "един Китай". Очаква се Пекин да реагира по подобен начин и на вчерашното изявление.

Въпреки това американската администрация при различни президенти и от двете политически партии е заявявала, че американските връзки с Тайван се управляват от Закона за отношенията с Тайван, който позволява продажбата на военно оборудване на острова за защита срещу потенциални заплахи от Китай.

“Тази предложена продажба обслужва държавните и икономическите интереси и интересите, свързани със сигурността на САЩ, като подкрепя продължаващите усилия на получателя да поддържа надеждна отбранителна способност“, каза Държавният департамент относно последните одобрени продажби.

 “Предложената продажба ще помогне за подобряването на сигурността на получателя, както за поддържането на политическата стабилност, военния баланс и икономическия напредък в региона“, се казва в изявлението.

В документа се добавя, че това  "ще допринесе и за поддържането на военновъздушните сили на получателя“, повишавайки способността му да посреща настоящи и бъдещи заплахи, като същевременно осигурява отбранителни и транспортни способности от решаващо значение за регионалната сигурност“, уточни Държавният департамент.