САЩ ще пускат само ваксинирани

Общество
17:02 - 05 Август 2021
1466
САЩ ще пускат само ваксинирани

Съединените американски щати, които затвориха границите си за голяма част от света с настъпването на пандемията, планират да започнат да допускат напълно ваксинирани чужденци, каза служител на Белия дом в сряда (4 август).

Администрацията на президента Джо Байдън призна важността на международните пътувания и иска страната  да се отвори отново за посетители от чужбина по “безопасен и устойчив начин“, каза служителят.

Екипът на Байдън разработва “поетапен подход, според които  чуждестранните граждани, пътуващи до Съединените щати – от всички страни – трябва да бъдат напълно ваксинирани“, добави служителят, без да посочва срокове.

Планът отбелязва предварителна, но значителна еволюция в подхода на САЩ за спиране на огнищата на зараза. Вашингтон заяви на 26 юли, че ще запази ограниченията за чужденци, като отклони европейския натиск да промени това правило.

Работна група разработва “последователна и безопасна“ нова система за международни влизания, каза служителят.

Съединените щати ограничиха пътуванията от Европейския съюз, Великобритания, Китай и Иран за повече от година заради пандемията от Covid-19, като по-късно добавиха други страни, включително Бразилия и Индия.

Европейският съюз през юни се отвори за пътници от Съединените щати, като изисква от пътуващите документ за ваксинация или отрицателни тестове, под натиска на зависими от туризма държави като Гърция, Испания и Италия, които се опасяваха от поредната тревожна година.

Вариантът Делта предизвика скок в случаите на ковид в Съединените щати, който преобладава сред неваксинираните хора.

Администрацията на Белия дом в понеделник обяви, че е постигната целта на Байдън  70% от възрастните да са имунизирани с поне една доза. Това се случва с почти месец закъснение, тъй като най-новата вълна от инфекции доведе до нива на хоспитализации, като през миналото лято.