САЩ ще включат Венецуела в списъка на страните спонсори на тероризма

Другите включени в него страни в момента са Иран, Северна Корея, Сирия и Судан

Свят
17:17 - 26 Март 2020
1058
САЩ ще включат Венецуела в списъка на страните спонсори на тероризма

Администрацията на президента на САЩ Доналд Тръмп се готви в четвъртък да включи Венецуела в списъка на страните – спонсори на международния тероризъм, съобщава американският телевизионен канал Си ЕнЕн, като се позовава на пет различни източника, запознати със ситуацията.

Както се отбелязва, Венецуела ще бъде петата в списъка на страните, които „нееднократно са оказвали подкрепа на международния тероризъм“, което, от своя страна, ще позволи на Вашингтон да продължи да въвежда ограничителни мерки спрямо тази латиноамериканска държава. В съставения от Държавния департамент списък в момента са Иран, Северна Корея, Сирия и Судан. Добавянето в документа означава, че други държави или чужденци могат да попаднат под американски санкции в случай, че сключат търговска сделка с нея.

Освен това, според информацията от източниците на CNN, прокурори от американското правосъдно министерство ще могат също да повдигнат обвинения на президента на Венецуела Николас Мадуро и високопоставени чиновници от неговото правителство. Събеседниците на телевизионния канал посочват, че все още няма точна информация какви обвинения може да бъдат отправени към Мадуро и чиновниците му на пресконференцията в четвъртък.

Очаква се генералният прокурор на САЩ Уилям Бар да обяви включването на Боливарианската република в списъка на страните, спонсориращи международния тероризъм и обвиненията срещу Мадуро и неговите служители на пресконференция в четвъртък, но все още не е получено официално потвърждение от Белия Дом.