САЩ сменят Афганистан с Узбекистан

Общество
17:24 - 10 Май 2021
2817
САЩ сменят Афганистан с Узбекистан

Узбекистан и Таджикистан са сред държавите, където може да бъдат разположени американски военни при изтеглянето от Афганистан. Това пише "Уолстрийт джърнъл", като цитира запознати източници.

Според тази версия идеята е да се осигури възможност за реагиране при нужда, след като Съединените щати се изтеглят заедно със съюзниците си - това трябва да стане не по-късно от 11 септември.

На запад, включително сред американски политици и експерти, има опасения, че напрежението ще ескалира и че талибаните могат бързо да завоюват още територии в страната.

Сериозното присъствие на Русия в региона, нарастващото на Китай и проблемите в отношенията на САЩ с тези две държави оставят под въпрос подобен сценарий, а и все още не е поискано такова разполагане по формален път, пише "Уолстрийт джърнъл".

Целта е да се разположат бази с дронове, бомбардировачи, артелерия и военнослужещи, които да поддържат правителството на Афганистан при нужда и да сдържат талибаните (или да защитават собствените си интереси - например при атака срещу посолството в Кабул).

През почивните дни говорител на талибаните увери, че ще се погрижи да няма никаква опасност за САЩ и съюзниците им, докато са още там.

Изтеглянето от Афганистан бе договорено за тази пролет съгласно споразумение от миналата година, по времето на президента Доналд Тръмп. Дошлият на власт след него Джо Байдън обаче отложи напускането с няколко месеца и съгласува процеса със съюзниците в Европа.

В Узбекистан вече е имало американска база - както и в Киргизстан - покрай афганистанската война. От шест години обаче нито един от обектите не съществува.