САЩ сменят долара с криптовалута

Топ
14:11 - 21 Ноември 2019
3021
САЩ сменят долара с криптовалута

Централните банки в САЩ продължават да проучват възможността за разработване на криптовалута, която да бъде достъпна за бизнеса и домакинствата и да замени долара, призна председателят на Федералния резерв Джером Пауъл пред депутатите, съобщава Business Insider.

„Ние направихме оценка и продължаваме внимателно да анализираме вредите и ползите от подобна инициатива в САЩ", обяснява той.

Поддържана от Централната банка криптовалута в най-голямата икономика в света би била безпрецедентна и би породила множество правни и оперативни въпроси.

Пауъл коментира, че това ще бъде внимателно обмислено от политиците, но добави, че САЩ могат по някакъв начин да бъдат по-добре позиционирани от другите страни, които са разгледали такова предложение.

Предложенията за цифрова валута се появиха в частния сектор през последната година, включително във „Фейсбук” и водещите банки JPMorgan и Wells Fargo, които някои политици определят като потенциални рискове за паричната политика и финансовите регулации.

"Мисля, че сме съгласни, че валутата Libra, собственост на „Фейсбук”, предизвиква много сериозни опасения за неприкосновеността на личния живот, прането на пари, защитата на потребителите, финансовата стабилност. Те ще трябва да бъдат внимателно и публично оценени, преди това да продължи", коментира Пауъл през юли относно криптовалутата на Марк Цукърбърг.