САЩ свикват Съвета за сигурност заради Русия

Предстоящата среща ще даде възможност да бъде разобличено поведението на Москва

САЩ
11:21 - 28 Януари 2022
2312
САЩ свикват Съвета за сигурност заради Русия

САЩ призоваха да се проведе открито заседание на Съвета за сигурност на ООН заради руската заплаха по отношение на Украйна, съобщи Войс оф Америка. Предложението е то да бъде свикано в четвъртък идната седмица - 3 февруари.

Предстоящата среща ще даде възможност да бъде разобличено поведението на Москва и да бъде изолирана Русия на световната сцена, коментира постоянният представител на САЩ в ООН Линда Томас-Грийнфилд.

"Над 100 хиляди руски военни са концентрирани на границата с Украйна, Русия извършва и други дестабилизиращи действия, насочени срещу Украйна, което представлява явна заплаха за международния мир, сигурността и Устава на ООН", посочи тя.

"Докато ние продължаваме непрестанните си дипломатически усилия за деескалация на напрежението, Съветът за сигурност на ООН трябва внимателно да проучи фактите и да разгледа какво е поставено на карта за Украйна, за Русия, за Европа и основните ангажименти и принципи на международния ред, ако Русия нахлуе в Украйна", се казва в изявление на Томас-Грийнфилд.

Тя добави, че Съветът за сигурност трябва сериозно да се заеме с разглеждането на "застрашаващите действия на Русия по отношение на Украйна и струпването на руски войски на границата с Украйна и в Беларус".

"Сега не е време само да се чака и да се наблюдава. Необходимо е цялото внимание на Съвета за сигурност и ние с нетърпение очакваме директно и целенасочено обсъждане в понеделник", - подчерта Линда Томас-Грийнфилд.

Русия, която е сред държавите постоянни членове на Съвета за сигурност на ООН, може да блокира всяка резолюция, внесена в Съвета, като използва правото си на вето.

По думите на Томас-Грийнфилд обаче, предстоящото заседание по-скоро ще даде възможност Русия да бъде разобличена заради нейните действия и Кремъл да бъде изолиран от международната общност заради агресивната му позиция по отношение на Украйна.