САЩ: Таванът на цените на руския петрол работи

Г-7, Европейският съюз и Австралия наложиха таван от 60 долара за барел миналия декември

ЕС
12:30 - 03 Август 2023
2064
САЩ: Таванът на цените на руския петрол работи

Съединените щати остават уверени, че таванът на цената на руския петрол, въведена от Г-7 работи за намаляване на приходите на Москва и стабилизиране на енергийните пазари въпреки неотдавнашния ръст на цените, каза високопоставен служител на Министерството на финансите на САЩ в четвъртък, цитиран от Ройтерс.

В забележки, подготвени за конференция в Лондон, изпълняващият длъжността помощник-секретар по икономическата политика Ерик Ван Ностранд приветства тавана на цените като успешна част от многостранния режим на санкции, наложен на Русия заради нейното нахлуване в Украйна, и каза, че Вашингтон и неговите партньори работят за осуетяване на всякакви опити за неговото заобикаляне.

"Нашият подход удари сърцето на най-важната "дойна крава" на Кремъл. Преди войната приходите от петрол представляваха около една трета от общия руски бюджет, но през 2023 г. този дял падна до едва 25%", каза той.

Г-7, Европейският съюз и Австралия наложиха таван от 60 долара за барел миналия декември върху износа на руски суров петрол по море като отговор за войната на Русия срещу Украйна. Той забранява на западни компании да предоставят услуги като транспорт, застраховане и финансиране за петрола, продаван над този таван.

Ван Ностранд каза, че руските данни показват, че приходите от петрол на федералното правителство са били почти 50% по-ниски през първата половина на 2023 г., отколкото година по-рано, а руският петрол се търгува със "значителна отстъпка" спрямо петрола сорт "Брент".

Руските официални лица също се оплакаха от въздействието на тавана на цените, каза той, и добави, че Кремъл е бил принуден да обмисли повишаване на данъците върху износителите на петрол, за да увеличи приходите, което може да отслаби дългосрочната перспектива за неговата петролна индустрия.

Ван Ностранд заяви, че средната отчетена цена за руския петрол "Уралс" се е движила около 60 долара, нивото на ценовия таван, въпреки широко разпространените очаквания, че цената ще се повиши през втората половина на 2023 г. и въпреки скорошните увеличения на цените на петрола като цяло.

Министерството на финансите на Русия тази седмица съобщи, че сместа от суров петрол "Уралс" се търгува средно за 64,37 долара за барел през юли спрямо 55,28 долара за барел през юни.

Глобалните цени на петрола се покачиха над 80 долара за барел през последните седмици, след като Саудитска Арабия заяви, че ще намали добива през юли, в допълнение към по-широките съкращения, обявени от други страни в производствената група ОПЕК+, обявени през април. По-рано тази година Китай обеща да предприеме мерки за съживяване на икономическия растеж, което също увеличи прогнозите за по-високи цени през следващите месеци, както и недостатъчните инвестиции от производителите на петрол в САЩ по-рано през годината.

Ван Ностранд каза, че таванът продължава да ограничава руските приходи, като същевременно дава на "купувачите извън коалицията допълнителен лост за преговори за намаляване на цените".

Всякакви инвестиции, направени от руското правителство в т. нар. сенчест флот, използван за транспортиране на петрол, или в собствените му застрахователни компании, за да продава над тавана на цената, източват средства, налични за подкрепа на войната в Украйна, каза той.

Руският петрол, търгуван извън тавана на Г-7, все още се продава със значителна отстъпка спрямо петрола сорт "Брент", а капацитетът за корабоплаване ограничава възможността на Русия да може да продава над тавана.

"Държавите с по-ниски доходи са облагодетелствани от тази стабилност, тъй като те продължават да внасят намален руски петрол, който Г-7 вече не приема, или се възползват от като цяло по-ниските световни цени на петрола", каза Ван Ностранд.

Все пак Ван Ностранд каза, че Вашингтон разбира, че пазарите могат да се променят бързо и Русия ще продължи да се опитва да избегне тавана на цените.

"Ние оставаме бдителни при наблюдението на петролните пазари и цялата коалиция остава фокусирана върху прилагането на нашите санкции", каза той.