САЩ тестват ядрената балистична ракета Minuteman III

Американските военни твърдят, че тестват готовността на ядрените сили

Новини
18:14 - 06 Юни 2024
2094
САЩ тестват ядрената балистична ракета Minuteman III

САЩ извършиха поредното тестово изстрелване на междуконтиненталната балистична ракета Minuteman III. Това съобщава официалният сайт на базата Ванденберг на космическите сили на САЩ.

Съобщава се, че междуконтинентална балистична ракета без бойна глава е изстреляна на 6 юни в 01:46 (това е 11:46 московско време).

Това е второто тестово изстрелване на модернизирана версия на ракетата през последната седмица. Предишното изстрелване се състоя на 4 юни 2024 г.

Американските военни твърдят, че изстрелванията на ракети се извършват, за да се „демонстрира готовността“ на ядрените сили на САЩ в случай на непредвидени събития, както и да се провери ефективността и ефикасността на действията.

Трябва да се отбележи, че в края на 2023 г. въоръжените сили на САЩ вече изпитаха междуконтинентална балистична ракета. Но се оказа неуспешно.

В резултат на това междуконтиненталната балистична ракета трябваше да бъде взривена, докато летеше над Тихия океан.

Военният департамент на САЩ обясни необходимостта от тази мярка с известна „аномалия“ по време на изстрелването на междуконтинентални балистични ракети.

Имайте предвид, че междуконтинентална балистична ракета от този тип е на въоръжение във ВВС на САЩ от 1970 г. Сега това е единствената базирана в силоз междуконтинентална балистична ракета, която е на въоръжение в американската армия.

Съединените щати редовно модернизират ракетата, като периодично провеждат тестови изстрелвания на актуализирани версии, за да тестват техните възможности.