САЩ удрят със санкции потоците ирански пари към йеменските хуси

САЩ
20:22 - 28 Декември 2023
3318
САЩ удрят със санкции потоците ирански пари към йеменските хуси

В последния си отговор на атаките срещу кораби от страна на хусите САЩ в четвъртък санкционираха едно физическо лице и три обменни къщи, обвинени в улесняване на потока от иранска финансова помощ за йеменското движение на хусите, предава Ройтерс.

Две от обменните къщи са базирани в Йемен, а една е в Турция, се казва в изявление на Министерството на финансите на САЩ, обявяващо новите мерки.

"Днешното действие подчертава нашата решимост да ограничим незаконния поток на средства към хусите, които продължават да извършват опасни атаки срещу международното корабоплаване и рискуват допълнително да дестабилизират региона", каза в изявление заместник-секретарят на Министерството на финансите за тероризма и финансовото разузнаване Брайън Нелсън.

Санкциите замразяват всички активи в САЩ, принадлежащи на набелязаните субекти, и като цяло забраняват на американците да правят бизнес с тях.

Хусите атакували с дронове и ракети дузина кораби в Червено море и Аденския залив от 19 ноември насам и превзеха автовоза Galaxy Leader с двама българи на борда. Те имат за цел да увеличат международната цена за офанзивата на Израел в Газа, която беше предизвикана от нападението срещу Израел на 7 октомври от управляващите в анклава бойци на Хамас.

Военни кораби на САЩ, Великобритания и Франция са свалили дронове и ракети, изстреляни от хусите, които контролират огромни части от Йемен, превзети през годините на гражданска война. Свързаното с Иран движение казва, че ще продължи атаките в отговор на израелското нападение над Газа.

САЩ ръководят нова военноморска оперативна група за защита на търговското корабоплаване и обвиниха Иран в доставка на оръжия, финансиране, насочване и друга помощ на хусите. Иран отрича обвиненията.