САЩ уверяват Европа в сигурни доставки на природен газ

САЩ
15:30 - 27 Май 2024
1685
САЩ уверяват Европа в сигурни доставки на природен газ

Решението на президента на САЩ Джо Байдън да постави на пауза одобренията за нови проекти за втечнен природен газ (LNG) няма да засегне доставките за Европа, каза висш енергиен представител на САЩ пред "Политико".

"Това не засяга LNG, който в момента се изнася", заяви заместник-министърът на енергетиката на САЩ Дейвид Търк в интервю след среща на високо ниво с френски официални лица в парижкия бизнес район "Дефанс".

"Това също така не оказва влияние върху текущото строителство на мощности, което се извършва за износ на още повече LNG", добави Търк, говорейки от 27-ия етаж на небостъргач, където френското правителство държи няколко офиса.

Успокоението за разтревожените европейски служители идва няколко месеца, след като Байдън спря подписването на очаквания или бъдещ износ на втечнен природен газ от нови газови проекти - изненадващ ход, предназначен да облекчи притесненията на избирателите, загрижени за климата, преди изборите през ноември.

Решението разтърси европейската индустри, като се има предвид нарастващата й зависимост от американския втечнен природен газ, докато Европейският съюз настоява да се откаже от руския газ на фона на тежката война на Москва в Украйна.

Износът на втечнен природен газ от САЩ за ЕС непрекъснато се увеличава от началото на войната в Украйна и в момента съставлява половината от доставките на втечнен природен газ в блока - спрямо около една четвърт преди войната.

САЩ общо изнасят около 14 милиарда кубически фута LNG на ден, каза Търк. Той уточни, че вече са предвидени до 48 милиарда кубически фута за износ от бъдещи проекти - приблизително половината от вътрешното производство на природен газ.

"Когато посочваме тези числа, мисля, че има известно успокоение, че има необходимите доставки", каза Търк.

Според Администрацията за енергийна информация на САЩ ЕС е внасял 7,1 милиарда кубични фута на ден от САЩ през 2023 г., като Франция е най-големият вносител на LNG в ЕС.

Решението на администрацията на Байдън да постави на пауза нови одобрения е в съответствие с пътя на Франция към климатична неутралност до 2050 г., каза високопоставен френски служител пред "Политико".

"Това е в съответствие с нашето виждане", каза Софи Мурлон, генерален директор по енергетиката и климата във френското министерство на енергетиката.

"Преходът от изкопаемите горива... трябва да ускорим това, трябва да определим календар и места за срещи", добави френският служител.