САЩ върнаха на Турция златно колие на 2700 години

Ценната находка е била изнесена нелегално от южната ни съседка

Култура
18:05 - 04 Септември 2024
1417
САЩ върнаха на Турция златно колие на 2700 години

Златно колие на 2700 години ще бъде върнато от Бостънския музей за изящни изкуства на Турция. Това съобщиха за БТА от турското министерство на културата и туризма. 

Златната огърлица е била открита през 70-те години на миналия век в археологическия обект Бинтепелер в Маниса (Южна Турция). Колието е било изнесено нелегално от Турция.

На базата на споразумение, постигнато между турското министерство на културата и туризма и Бостънския музей за изящни изкуства, американските представители връщат златната огърлица на Турция. Очаква се колието да пристигне в страната идните дни. 

Колието представлява мъниста от злато и червен ахат с формата на нар. Огърлицата е с дължина около 20 см и носи характерните черти на лидийското изкуство.

Ценният артефакт датира от VI или V в. пр. Хр.

Това е 21-ият артефакт, върнат от чужбина в Турция през тази година, написа в акаунта си в социалната мрежа Екс министърът на културата и туризма на Турция Мехмет Нури Ерсой.

Той изрази благодарност на служителите в генералните консулства на Турция в Бостън и Ню Йорк за успешната им работа в преговорите с Бостънския музей за изящни изкуства за връщане на златото колие.

Огърлицата ще бъде изложена в Музея на анадолските цивилизации в столицата Анкара, информират от министерството на културата и туризма.