САЩ въвежда незабавна депортация на мигранти

Тръмп ще превърне имиграционния контрол в ключов елемент от кампанията си през 2020 г.

Свят
15:07 - 23 Юли 2019
1638
САЩ въвежда незабавна депортация на мигранти

САЩ разширяват правомощията си за депортиране на мигранти, правителството въвежда нов ускорен процес, който ще заобиколи имиграционните съдилища, съобщава БиБиСи.

Според новите правила мигрантите, които не могат да докажат, че са били в САЩ непрекъснато повече от две години, могат да бъдат незабавно депортирани.

Досега ускорените депортации можеха да бъдат приложени само към задържаните близо до границата, които са били в САЩ за по-малко от две седмици.

Според правозащитни групи стотици хиляди хора могат да бъдат засегнати. Американският съюз за граждански свободи коментира, че ще оспори политиката в съда.

Очаква се новите правила да се приложат незабавно след публикуването им във вторник.

През последните месеци имиграционната политика на САЩ е подложена на все по-голяма критика - по-специално условията в центровете за задържане в страната на южната граница с Мексико.

Кевин МакАлинан, изпълнителен секретар по вътрешна сигурност коментира, че промяната е "необходим отговор на продължаващата имиграционна криза" и ще помогне за облекчаване на тежестта върху съдилищата и центровете за задържане.

Американските гранични служби заявяват, че от октомври 2018 г. са задържани над 688 375 души на югозападната граница, което е два пъти повече от предходната финансова година.

Няколко анализатори прогнозират, че американският президент Доналд Тръмп ще превърне имиграционния контрол в ключов елемент от кампанията си за преизбиране през 2020 г.

По-рано само хора, задържани в рамките на 160 километра от границата, които са били в САЩ за по-малко от две седмици, биха могли да бъдат депортирани бързо.

Случаите на мигрантите, които са открити на друго място или са в страната повече от две седмици, можеха да бъдат разгледани от съдилищата и да получат право на процесуално представителство.

Новите правила гласят, че хората могат да бъдат депортирани, независимо къде се намират, когато са задържани, и без да им се позволява достъп до адвокат.