САЩ: Вероятно китайска лаборатория е изпуснала COVID

Точно сега няма окончателен отговор, заяви Джейк Съливан

Новини
21:25 - 27 Февруари 2023
5373
САЩ: Вероятно китайска лаборатория е изпуснала COVID

Пандемията от коронавирус вероятно е възникнала в резултат на инцидент в китайска лаборатория. Твърдението е на министерството на енергетиката на САЩ. 

От Белия дом заявиха, че американското разузнаване все още остава разделено по този въпрос.

Твърдението е отбелязано в класифициран доклад на кабинета на директора на националното разузнаване Аврил Хейнс, съобщи “The Wall Street Journal”, цитиран от БГНЕС. Това е знак за промяна от страна на министерството на енергетиката, което преди това заяви, че не е решило как се е появил вирусът.

Специалисти, които са прочели класифицирания доклад, са цитирани и в “Ню Йорк Таймс” да споделят, че отделът е направил преценката си с “ниска степен на увереност”. Различните

американски агенции продължават да са разделени по отношение на произхода на COVID-19 и пандемията, която обхвана света в началото на 2020 г.

Заключението, за което се съобщава, че е резултат от нови разузнавателни данни, все пак е значимо, тъй като министерството контролира мрежа от национални лаборатории, включително някои, които извършват съвременни биологични изследвания.

Сега отделът се присъединява към Федералното бюро за разследване, което смята, че пандемията, при която са загинали близо седем милиона души, е резултат от инцидент в китайска лаборатория.

Четири американски разузнавателни агенции смятат, че COVID се е разпространил по естествен път, докато други две не са решили, съобщава “The Wall Street Journal”.

Съветникът по националната сигурност на Белия дом Джейк Съливан подчерта, че остават “различните мнения” по въпроса.

“Точно сега няма окончателен отговор, който да е излязъл от разузнавателната общност по този въпрос”, каза той пред CNN.