САЩ включиха в черния списък 14 руски петролни танкера

Така ще ограничат приходите на Москва от търговия с нефт

Новини
09:31 - 24 Февруари 2024
1863
САЩ включиха в черния списък 14 руски петролни танкера

САЩ включиха в санкционния си списък 14 руски петролни танкера, за да ограничат приходите на Москва от търговия с нефт. Мярката цели да съдейства за прилагането на ценовия таван, наложен от Запада на руския нефт след нахлуването в Украйна, съобщиха агенциите.

Американското Министерство на финансите съобщи, че налага санкции на държавната корабна компания "Совкомфлот" и обяви, че дава 45-дневен срок на 14 нейни танкера да разтоварят петролния или друг товар, който те биха могли да превозват, преди официално да попаднат под ударите на наказателните мерки.

Ценовият таван има за цел да ограничи приходите на Москва от продажбата на нефт, без да спира напълно доставките на руски петрол, за да не се предизвикват сътресения на световните пазари на енергоносители, предава БТА.

"Днес правим следващата крачка, санкционирайки най-голямата руска корабна компания и оператор на плавателни съдове. Това е огромен удар по сенчестата ѝ дейност", заяви заместник финансовият министър на САЩ Уоли Адейемо. "Навлизаме в следващия етап от увеличаването на цената, която плаща Русия (за войната в Украйна), правейки това по отговорен начин, за да намалим рисковете."

Преди това коалиция, включващата седемте водещи световни икономики (Г-7), ЕС и Австралия се договори за въвеждането на ценови таван от 60 долара за барел за руския петрол.