САЩ: Войната в Украйна изобщо не е в полза на Русия

Украйна
13:52 - 05 Януари 2024
3323
САЩ: Войната в Украйна изобщо не е в полза на Русия

САЩ не вярват, че Русия е спечелила някакво преимущество във войната срещу Киев и смятат, че Украйна най-накрая ще излезе от тази война като независима и силна държава с подобрена икономика, предаде агенция Укринформ, като се позова на изявление пред журналисти на говорителя на Държавния департамент Матю Милър.

На въпрос дали последните събития в Украйна показват, че войната се обръща в полза на Русия, Милър отговори: „Изобщо не бих казал това!“. Той отбеляза, че на бойното поле ще има развитие напред и назад, като всяка от страните ще печели или губи територия.

Но когато погледнете към крайния залог на тази война е съвсем ясно, че Украйна ще излезе от нея независима, силна, с подобрена икономика и гледаща на запад, докато това, което Русия искаше в началото, бе не просто Украйна, която гледа на изток, а Украйна, която всъщност е част от Русия, обясни Милър.

Той припомни, че истинските цели на руския президент Путин във войната срещу Украйна са били да постигне „тотално завоевание“ в съседната държава. Планът му обаче се е провалил още в самото начало.

Украйна освободи около половината от територията, която Русия завзе в първите седмици на войната, и възобнови мирното корабоплаване в Черно море, отбелязва БТА.