САЩ започват да разпространяват ваксини през ноември

Приоритетът за ваксината ще бъде за здравните специалисти на възраст над 65 г.

Свят
12:02 - 03 Септември 2020
2358
САЩ започват да разпространяват ваксини през ноември

Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC) предупредиха здравните служители във всички 50 щата да бъдат готови да разпространят ваксина от 1 ноември, съобщава БиБиСи.

Три документа, изпратени на 27 август, излагат подробни сценарии за разпределяне на две неидентифицирани ваксини, съобщава Ню Йорк таймс.

Насоките отбелязват, че приоритетът за ваксината ще бъде за здравните специалисти, на възраст над 65 години и общностите, за които е известно, че са изложени на по-голям риск от инфекция.

Редица възможни ваксини са подложени на клинични изпитания, а някои са в последния етап на тестване.

Д-р Антъни Фаучи посочи, че може да бъде предоставена ваксина преди приключването на опитите, ако резултатите са преобладаващо положителни, но други учени се опасяват, че политиката е това, което задвижва действията на CDC.

Саскиа Попеску, епидемиолог за превенция на инфекции в Аризона, заяви пред Ню Йорк таймс: "Този график ... е дълбоко обезпокоителен за политизирането на общественото здраве и потенциалните последици за безопасността. Трудно е да не се разглежда това като тласък за предизборна ваксина."