САЩ заподозряха Русия в експерименти с ядрени оръжия

Според Държавния департамент Москва трябва да уведомява за подобни опити

Свят
10:50 - 16 Април 2020
2222
САЩ заподозряха Русия в експерименти с ядрени оръжия

Русия може да провежда експерименти, свързани с ядрени оръжия. Това се посочва в годишния доклад на Държавния департамент на САЩ, представен пред Конгреса.

"САЩ смятат, че Русия е провела експерименти, свързани с ядрени оръжия, които са предизвикали освобождаването на ядрена енергия", се отбелязва в документа.

"Възможно е Русия да провежда изпитания по такъв начин, че ядрената енергия да се освобождава от взривния контейнер. Това предизвиква безпокойство във връзка със задълженията на Русия за уведомяване в съответствие с договорите", изтъкват още от американското външнополитическо ведомство.

Държавният департамент също така изразява безпокойство, че Москва може да не изпълнява изцяло задължението да уведомява Вашингтон за ядрените експерименти съгласно Договора от 1974 г. между СССР и САЩ за ограничаване на подземните изпитания на ядрени оръжия.

Според Държавния департамент Москва трябва да уведомява за подобни експерименти, за да може Вашингтон да провери тестовете във връзка с протокола към споразумението. Същевременно САЩ не обвиняват Русия за нарушаване на споразумението.

Споразумението между СССР и САЩ за ограничаване на подземните изпитания на ядрени оръжия, подписано през юли 1974 г., ограничава прага за силата на подобни тестове, а също така предвижда система за взаимен контрол: страните са длъжни да се уведомяват взаимно за предстоящите експерименти.