САЩ зове за нови избори в Беларус

Това призова държавният секретар на САЩ Майк Помпео

Свят
14:54 - 13 Август 2020
1034
САЩ зове за нови избори в Беларус

Държавният секретар на САЩ Майк Помпео призова за нови президентски избори в Беларус в присъствието на международни наблюдатели, по време на пресконференция след разговори със словенския премиер Янез Янша, съобщава ТАСС.

"Считам, че е възможно само мирно решение на настоящата криза в Беларус, необходимо е да се проведат нови избори със сериозно присъствие на международни наблюдатели", каза Помпео.

Според Помпео, САЩ и Европейския съюз имат подобни опасения по отношение на ситуацията в Беларус и се надяват да развият общ подход към ситуацията в републиката.

"Сигурен съм, че ЕС и САЩ имат еднакви страхове относно случилото се и се случващото се в Беларус и се надявам, че заедно ще изработим подход към най-добрия резултат за беларуския народ", допълва той.

Върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел счита промяната на политиката и прекратяването на насилието като условие за развитието на отношенията между Беларус и ЕС.

"Беларус: Насилието трябва да спре и политическият режим трябва да се промени. Основните политически промени са предпоставка за по-нататъшното развитие на отношенията между ЕС и Беларус ", пише той в официалния си блог, който е публикуван на външнополитическия уебсайт на ЕС.

"Ситуацията в Беларус се превърна в сериозно притеснение. Александър Лукашенко и беларуските власти трябва да спрат репресиите срещу беларуския народ и да започнат преговори с по-широкото общество. През последните месеци белорусите ясно демонстрираха, че копнеят за демокрация и права на човека", пише Борел.