Състарява ли слънцето?

Ето как да предпазите кожата си

Стил
18:13 - 23 Юни 2022
5134
Състарява ли слънцето?

Мислите, че бръчките се появяват с възрастта? Лекарите са на друго мнение: често основният виновник за процеса се оказва фотостареенето. Въпреки че антрополозите преместиха горната граница на младостта до 50 години, има какво да се направи (за организма като цяло и за кожата), за да изглеждаме млади на 50+ и отгоре.

Според редица изследвания именно фотостареенето е причината за ранното стареене на кожата в 80% от случаите. Самият термин става популярен преди около 30 години. Когато учените потвърдиха, че поради активното излагане на слънчева светлина в кожата се отключват процеси, подобни на хронологичното (свързано с възрастта) стареене. Епидермисът се удебелява, клетъчното обновяване се забавя и кожата става по-суха и груба. А върху нея се появяват червени точки  – разширени капиляри, нарушения в пигментацията и фина мрежа от бръчици. Поради промени в структурата на колагеновите и еластиновите влакна, тя губи своята еластичност и сякаш “увисва”.

В момента, в който кожата промени цвета си на бронзов под въздействието на слънчевите лъчи, се активират естествените механизми на нейната антиоксидантна защитна система. Но те невинаги са достатъчни: например след активно събиране на тен, кожните клетки се нуждаят от около четири дни, за да се възстановят. Ако кожата продължително е била изложена на слънце, разрушителните процеси в клетките й протичат по-бързо от възстановителните.

UV лъчите и кожата

Под въздействието на ултравиолетовото лъчение се образуват свободни радикали. (Реактивни кислородни видове (ROS)) – молекули, които унищожават други молекули, увреждат мембраната на клетките, протеините и ДНК. Те допринасят най-много за процеса на стареене нa кожата вследствие на слънчевата радиация. Колкото по-тънка е кожата и по-бързо изгаряте, толкова по-голям е рискът от преждевременно стареене. Признаците за това могат да се появят дори на 20-25 години – ако не предприемете сериозни превантивни мерки. Представете си какво става с отхапана ябълка, оставена на процесите на окисляване, породено от свободните радикали. Нещо подобно се случва и с кожата ни, но не за минути, а за години.

Профилактика на стареенето

Първата и най-важна защита е използването на козметика с SPF. Почти всички дневни кремове (и фон дьо тен) последно поколение имат слънцезащитен фактор. Обикновено той е SPF 15 или 25 – според учените това е достатъчна защита в градски условия. Някои растителни масла – например сусам, авокадо, карите – също имат лек SPF. Важно условие е слънцезащитната козметика да се нанася върху всички участъци на кожата. А според американските учени, дори и когато сте в помещение, но сте изложени на светлината, влизаща през прозорец. UVA лъчите могат да проникнат през стъклото, а точно те са отговорни за стареенето на кожата.

Фотостареенето засяга кожата на всяка възраст, затова не разчитайте на младостта. Мощен възстановителен ефект за кожата имат антиоксидантите – изпозлвайте нощна козметика с антиоксиданти (екстракт от червено грозде или ретинол), за да ускорите регенерацията на клетките след излагане на ултравиолетови лъчи.

Избягвайте прегряване на тялото: за това способства действието на инфрачервените (топли) лъчи, които също са отговорни за увеличаването на фотостареенето в организма.

Не забравяйте да овлажнявате кожата си ежедневно и да пиете поне 2.5 литра вода. В противен случай клетките си изразходват цялата си енергия в борбата с дехидратацията и няма да могат да се възстановят напълно.

Не забравяйте за витамините

Те помагат на кожата в борбата с преждевременното стареене. Проучване на учени от Калифорнийския университет доказва, че всякаква форма на прием на витамини е важна. Според тях витамините А, С и Е са най-ефективните борци срещу фотостареенето. Американските изследователи са добавили към тях и витамин В3 (никотинамид): козметиката с него помага за възстановяването на колагеновите влакна и за заличаването на пигментните петна. Но интравенозната терапия гарантира 100%-овото им усвояване от организма, особено на витамините С и В.