Състоянието на словашкия премиер Роберт Фицо се подобрява

Нападението, първият голям опит за убийство на европейски политически лидер за последните повече от 20 години

Актуални новини
19:50 - 27 Май 2024
3953
Състоянието на словашкия премиер Роберт Фицо се подобрява

Здравословното състояние на словашкия премиер Роберт Фицо се подобрява след извършеното през този месец покушение срещу него, съобщиха от словашкото правителство и болницата, където той е настанен.

Нападателят простреля Фицо с четири куршума от близко разстояние, когато на 15 май премиерът поздравяваше сподвижници след правителствено заседание в централния словашки град Хандлова.

Фицо беше улучен в стомаха и откаран в сериозно състояние в болница в областния център Банска Бистрица. 59-годишният политик претърпя незабавно няколкочасова операция, последвана от втора два дни по-късно.

Университетска болница "Франклин Делано Рузвелт" в Банска Бистрица съобщи в дневния си отчет, че оттогава той се подобрява, като днешният преглед е потвърдил това.

"Въз основа на резултатите от прегледите днешното заседание на медицинската комисия потвърди постепенното подобряване на здравословното състояние на министър-председателя", съобщи правителството без повече подробности.

Нападението, първият голям опит за убийство на европейски политически лидер за последните повече от 20 години, подчерта дълбокото политическо разделение в словашкото общество.

Полицията задържа нападателя на място. Прокуратурата по-късно обвини Юрай Цинтула в опит за предумишлено убийство, като той остава в ареста.

71-годишният обвиняем заяви пред съда, че е искал да нарани, но не и да убие словашкия премиер, защото не е бил съгласен с политиката на правителството му.