Сателитни снимки показват увеличение на жп трафика между КНДР и Русия

Русия
08:35 - 09 Октомври 2023
2715
Сателитни снимки показват увеличение на жп трафика между КНДР и Русия

Според наблюдения на американски мозъчен тръст сателитни снимки показват увеличение на железопътния транспорт между Северна Корея и Русия.

На интернет страницата на Центъра за стратегически и международни изследвания базиран във Вашингтон "Бионд Раралел" (Beyond Parallel) се казва, че "засиленият железопътен превоз между Северна Корея и Русия най-вероятно има връзка с договореностите между севернокорейския лидер Ким Чен Ун и руския президент Владимир Путин по време на срещата им миналия месец".

Според някои наблюдатели Ким очаква да получи руски оръжейни технологии за да засили ядрената си програма срещу доставката на боеприпаси. Предположенията сега са, че покритите пратки, които са заснети чрез сателит, са свързани със споразумение за военен обмен и сътрудничество. Според доклада сателитните изображения показват в последно време придвижване на около 73 вагона, докато подобни изображения за последните 5 години показват движение в същия участък на не повече от 20 вагона.

Официални представители на САЩ и Южна Корея побързаха да отправят предупреждение към Северна Корея и Русия, че ако продължат с обявената сделка за трансфер на оръжия в нарушение на резолюциите на Съвета за сигурност на ООН, които забраняват всякаква търговия с оръжия, включваща Северна Корея, ще има последствия.

САЩ обвиняват Северна Корея, че доставя боеприпаси, артилерийски снаряди и ракети на Русия.