Сатирата дава "Златен кукерикон" на Теди Москов

Директорът на Бургаския театър Борислав Чакринов ще бъде отличен посмъртно с почетна награда

Култура
17:25 - 21 Февруари 2024
1530
Сатирата дава "Златен кукерикон" на Теди Москов

Режисьорът Теди Москов ще бъде удостоен с най-престижното отличие на театралните награди за хумор и сатира "Златен кукерикон" на Сатиричния театър - наградата за цялостно творчество на името на Георги Калоянчев. Това съобщиха днес от Сатиричен театър "Алеко Константинов". Оттам обявиха номинираните за театралните награди за хумор и сатира.

Церемонията по награждаването ще се проведе на 7 април от 19,30 ч. на рождения ден на Сатирата. Председател на журито е директорът Калин Сърменов, а членове са драматурзите Богдана Костуркова и Михаил Тазев и режисьорът Николай Младенов. 

Режисьорът и директор на Бургаския драматичен театър Борислав Чакринов, който почина наскоро, е отличен с извънреден приз за значим принос в развитието на Сливенския драматичен театър, Театър „София", Сатиричния театър, Народния театър, за създаването на Малък градски театър „Зад канала" и дългогодишното успешно ръководене на Бургаския драматичен театър.

От Сатирата изразяват своята почит към него. Чакринов почина в началото на февруари. Приживе има над 120 поставени спектакъла на почти всички театрални сцени у нас. 

Сред номинираните за "Млада надежда" са: 

- Елица Костова и Павел Емилов в авторския им спектакъл „Първият дневник" по текстове на Марк Твен, Сити Марк Арт Център

- Пепа Николова за ролята на Елена в постановката „Летните оси ни хапят даже през ноември" от Иван Вирипаев, режисьор Павло Гатилов в ДТ „А. Будевска" - Бургас

- Ростислав Панков за ролите в постановката „Крали Марко – последната балканска легенда" от Владимир Левчев, режисьор Анастасия Събева

За женска роля 

- Илина Михайлова за ролята на Лили Ванеси - Катерина в мюзикъла „Целуни ме, Кейт" от Коул Портър, Бела и Самюъл Спивак, режисьор Александър Текелиев, ДМТ „Ст. Македонски"

- Каталин Старейшинска за ролята на Паци в постановката „Хайде да се трепаме", авторски спектакъл на Теди Москов по филма „Малки убийства" на режисьора Алън Аркин, МГТ „Зад канала"

- Светлана Бонин за ролята ѝ в постановката „Монолози за вагината" от Ева Енслър, режисьор Стоян Радев, Театър „Бонини" 

За мъжка роля 

- Васил Витанов за ролите му на Рачко Прадлев в постановката „Елате ни вижте" от Кирил Топалов, режисьор Владлен Александров, ДКТ „Ив. Радоев" – Плевен и ролите му в постановката „Крали Марко – последната балканска легенда" от Владимир Левчев, режисьор Анастасия Събева, ДТ „С. Огнянов" – Русе

- Михаил Милчев за ролята на Роко в постановката „Перфектни непознати" от Паоло Дженовезе, режисьор Стайко Мурджев, Театър „София"

- Калин Врачански за ролите на Бепо и Тито Мерели в постановката „Комедия за тенори" от Кен Лудвиг, режисьор Асен Блатечки, ДТ „Н. Й. Вапцаров" - Благоевград. 

За режисура

- Николай Гундеров за постановката „Специалист по гафове" от Франсис Вебер в ДТ „Р. Стоянов" - Габрово;

- Петринел Гочев за постановката „Гимнастика за бременни" от Здрава Каменова в ДКТ – Враца;

- Стоян Радев за постановката „Монолози за вагината" от Ева Енслър в Театър „Бонини".

За спектакъл

- ДМТ „Стефан Македонски" – „Целуни ме, Кейт" " от Коул Портър, Бела и Самюъл Спивак, режисьор Александър Текелиев;

- Леванти Студиос – „Онзи, другият Ню Йорк", авторски спектакъл на Ванина Кондова;

- Театър „Бонини" „Монолози за вагината" от Ева Енслър, режисьор Стоян Радев