Сътрудничеството в космоса между Русия и САЩ под заплаха

Международната космическа станция предотврати рязко влошаване на политическите отношения

Свят
11:44 - 13 Октомври 2020
1750
Сътрудничеството в космоса между Русия и САЩ под заплаха

Русия най-вероятно няма да участва в планираната от САЩ станция в орбитата на Луната. Това обяви ръководителят на Роскосмос Дмитрий Рогозин, цитиран от АФП.

Според осведомителната агенция коментарът на Рогозин вероятно бележи началото на края на тясното сътрудничество между Вашингтон и Москва на Международната космическа станция през последните две десетилетия.

Рогозин подчерта, че предложената космическа станция Gateway "е твърде америкоцентрична, така да се каже". Той добави, че Русия вероятно ще се въздържи от участие в голям мащаб.

На 71-ия Международен астронавтски конгрес шефът на Роскосмос описа Международната космическа станция като "истински международен проект", построен от САЩ и Русия. От 2000 г. на станцията постоянно има руски космонавти и американски астронавти. Европа, Канада и Япония също участват в международния проект.

Международната космическа станция предотврати рязко влошаване на политическите отношения между Москва и Вашингтон, като Роскосмос и НАСА работят ръка за ръка на станцията. Американски астронавти използват руски ракети за пътуване до станцията от 2011 г.

Но станцията е близо до края на живота си, вероятно до 2030 г. НАСА едностранно започна програма за проучване на Луната без предварителни консултации с Русия и други партньори.

Gateway бе обявен от президента Доналд Тръмп като част от планове за връщане на американските астронавти на Луната през 2024 г. - за първи път от 1972 г. - като част от програмата Artemis.

От НАСА уверяват, че проектът е международно сътрудничество и желаят и други държави да участват след присъединяването на Канада, Япония и Италия.

Рогозин обаче не изключи възможността за бъдещо сътрудничество. Той отбеляза, че Русия подкрепя "стандартизиране на интерфейсите", което може да позволи на руски кораб да се закачи за станцията.

"Полет до Луната е свързан с висок риск...заради това ние трябва да имаме най-малко две системи за транспорт", смята той.