Саудитска Арабия и Ирак планират да повишат петролния си добив

Новини
12:24 - 16 Май 2022
1705
Саудитска Арабия и Ирак планират да повишат петролния си добив

Саудитска Арабия планира да увеличи производството си на петрол до над 13 милиона барела на ден до края на 2026 г. или началото на 2027 г., каза министърът на енергетиката на кралството принц Абдулазиз бин Салман Ал Сауд, цитиран от Ройтерс.

Производството може да се поддържа на това ниво, след като бъде достигнато, стига търсенето на пазара го изисква, съобщи още той на енергийна конференция в Бахрейн.

На същото събитие иракският министър на петрола Ихсан Абдул Джабар Исмаил, заяви че страната му ще постигне целите си за производство на суров петрол за май и юни. Багдад има за цел да увеличи добива на черното злато до 6 милиона барела на ден до края на 2027 г., каза още той.

Ирак, един от най-големите производители на петрол в света и член на ОПЕК, пострада, тъй като „грешната пазарна среда“ обезкуражава инвестициите в сектора на петрол и газ, добави министърът. 

Производствените мощности на иракската петролна индустрия имат капацитета за добив на 4,9 млн. барела на ден към момента, съобщи Ихсан Абдул Джабар Исмаил и добави, че преди края на годината ще бъдат достигнати 5 млн. барела дневно.

Ще се опитаме да покрием търсенето на петрол и да осигурим предлагане като ускоряваме инвестициите, каза Исмаил. През периода 2022 - 2023 г. петролният министър очаква инвестициите в енергийния сектор на Ирак да достигнат 17 милиарда долара.