Саудитска Арабия осъди "смъртоносните удари" на Израел в Рафах

Свят
12:56 - 29 Май 2024
1302
Саудитска Арабия осъди "смъртоносните удари" на Израел в Рафах

Саудитска Арабия осъди смъртоносните въздушни удари на Израел в град Рафах в Газа, се казва в изявление на външното министерство, цитирано от ДПА.

В изявлението се казва, че страната осъжда "продължаващите геноцидни масови избивания на цивилни палестинци, които "израелските окупационни сили извършват без страх от наказание". В текста се добавя, че израелските сили продължават "да атакуват палатките на беззащитните палестински бежанци в Рафах". Рияд смята, че Израел е напълно отговорен "за случващото се в Рафах и в цялата окупирана палестинска територия".

Според Саудитска Арабия нарушаването на международните и хуманитарните резолюции от страна на Израел "изострят мащабите на безпрецедентната хуманитарна катастрофа, която преживява палестинският народ". Палестински медици съобщиха, че десетки хора са загинали при неотдавнашните израелски нападения в Рафах, два дни след като бе съобщено, че 45 души са загинали при въздушен удар, който бе осъден от много държави по света.

Неотдавнашните нападения се случват след решението на Международния съд на ООН от миналата седмица, с което бе наредено на Израел незабавно да прекрати операцията в Рафах, но Израел отказва да се придържа към това.

Йордания също осъжда "насочването на израелските окупационни сили към палатките на разселените палестинци в Рафах и продължаващите ужасяващи военни престъпления срещу палестинците в Газа", отбелязва БТА.