Съвет: Къде да не обменяме валута?

Летищата, ЖП и автогарите, хотелите и съмнителни обменни бюра да се избягват

Пътешествие
14:15 - 18 Април 2019 (обновена)
7353
Съвет: Къде да не обменяме валута?

Когато пътувате в повечето случай не можете да разчитате на местна валута, а именно - българския лев. Обмяната на чуждестранна валута може да бъде лесна, но трябва да сте изключително предпазливи, за да не обмените вашите левове за евро, долари или паунди на лош/нисък валутен курс.

Като цяло валутните курсове се котират спрямо щатския долар, английската лира – стерлинг, еврото и швейцарския франк, тъй като те са най-стабилните и широко използвани валути за големи търговски сделки.
Когато пътувате в чужбина и искате да закупите нещо в местната валута, обикновено обменяте сравнително малък обем валута на по-висок обменен курс, така че този който прави обмяната да може да направи малка печалба.
Къде са най-лошите валутни курсове?

Летищата, ЖП и автогарите
Първото място, което почти всички новопристигащи посещават е терминала на летището, а ако пътуването е с влак или автобус, то със сигурност на съответната жп или автогара ще има обменно бюро. Идеята е където и да сте да получите моментална възможността за размяна на пари.
Валутните бюра разположени по гореизброените места, знаят, че може да имате крещяща нужда от местна валута, за да продължите вашето пътуване (след полет да хванете автобус, влак или такси например), така че те без да се замислят ще се опитат да спечелят големи суми пари на ваш гръб, предлагайки ви високи курсове.
Възможно е да избягате от този сценарий, ако предварително се снабдите със съответната местна валута преди да посетите избраната от вас дестинация. Друга опция е да намерите банкомат на съответната гара. Обикновено там курсът е доста по-изгоден, но това зависи от банката, чиято собственост е въпросният банкомат.
Също така не забравяйте, че повечето кредитни карти не начисляват допълнителна такса за плащане в чуждестранна валута, което означава че стойността ще бъде обменена спрямо курса на банката която използвате.

Хотел
Друго място където не бихте желали да ви се налага да обменяте валута е рецепцията на хотела, в който сте отседнали. Да, обикновено смяната на валута, която ще ви предложат в хотела е поредният вариант, в който дружеството може да се възползва от вас като клиент и да ви таксува, дори двойно.

Нерегистрирани валутни бюра
Накрая, но не на последно място ще ви посъветваме да избягвате обмяна във валутни дружества, които не сте проверили предварително.
Всяка държава би трябвало да си има публичен регистър на обменните бюра в страната. Това означава, че всеки гражданин или посетител на съответната дестинация може бързо и лесно да провери, дали валутното бюро фигурира официално в държавния регистър и може да ви предложи “законни” курсове за обмяна.