Съветът на Европа иска по-ясни правила за избор на прокурор, разследващ главния

Това можело да бъде временен механизъм

Новини
17:41 - 25 Януари 2021
1232
Съветът на Европа иска по-ясни правила за избор на прокурор, разследващ главния

България получи нови препоръки от Съвета на Европа относно възможността за разследвание на главния прокурор, съобщава БНТ.

Ръководителят "Човешки права" към Съвета Кристоф Поарел е изпратил нови писма, свързани с подготвяните промени в българското законодателство за разследване на обвинител №1.

Той посочва, че в предложенията има положителни неща. Те обаче не били достатъчни и това можело да бъде временен механизъм.

Съветът на Европа предлага да се предвидят по-ясни правила за подбор на специалния прокурор. Като недостатък се отчита предложението само членове на прокурорската колегия да издигат кандидатури.

Посочва се и че трябва да се предвиди възможност разследващите от МВР да работят под ръководството на специалния прокурор по разследвания срещу главния прокурор, а след края на мандата специалният прокурор да може да стане съдия.

Поарел е на мнение, че специалният прокурор трябва да разследва и заместниците на главния прокурор, а отказите за образуване на наказателно производство да подлежат на съдебен контрол.

От Съвета на Европа препоръчват да има правила за заместване на специалния прокурор, ако той временно не може да изпълнява функциите си, както и ясни правила за отстраняване на главния прокурор.