Съветниците на Байдън и Меркел обсъдили "Северен поток 2"

САЩ, Украйна и балтийските страни активно се противопоставят на изграждането на газопровода

Свят
12:36 - 03 Юни 2021
2097
Съветниците на Байдън и Меркел обсъдили "Северен поток 2"

На среща на съветниците на германския канцлер Меркел и американския президент Байдън, Вашингтон отново изрази загриженост относно рисковете от "Северен поток 2" за Украйна и енергийната сигурност на Европа, съобщава „Дойче Веле“.

Съветникът по национална сигурност на президента на САЩ Джейкъб Съливан и Ян Хекер, съветник по външна политика на германския канцлер Ангела Меркел обсъдиха строителството на газопровода "Северен поток 2" на преговорите във Вашингтон. САЩ отново изразиха загрижеността си относно рисковете, които проектът представлява за енергийната сигурност на Украйна и Европа.

Други теми, обсъждани в разговорите между представители на двете страни, включват срещата на върха на Г7 в Корнуол, Англия, срещата на върха на НАТО в Брюксел, усилията за обмен на ваксини срещу COVID-19, координацията на усилията в областта на киберсигурността и борбата с цифровото изнудване и също приоритети на външната политика, включително Русия и Украйна.

САЩ, Украйна и балтийските страни активно се противопоставят на изграждането на газопровода, страхувайки се от увеличаване на влиянието на Русия на европейския енергиен пазар. Вашингтон наложи санкции на фирми, участващи в изграждането на газопровода.

В същото време германското правителство подкрепя „Северен поток 2“, въпреки че в страната има много критици на този проект.

В края на май администрацията на президента на САЩ Джоузеф Байдън наложи и незабавно спря санкциите срещу оператора на проекта „Северен поток 2“ и неговия изпълнителен директор Матиас Варниг. Вашингтон обясни позицията си с "национални интереси".

Държавният департамент одобри налагането на санкции срещу четири кораба: „Балтийски изследовател“, „Владислав Стрижов“, „Юрий Топчев“ и „Академик Черски“. Освен това четири компании попаднаха под ограничителните мерки.