Съветник на регионалния министър брани решението за "Златен век"

Общество
08:55 - 22 Юни 2021
2757
Съветник на регионалния министър брани решението за "Златен век"

Строителството на „Златен век“ е спряно, защото е изтекло разрешението за строеж. Това потвърди и арх. Иван Шишков – съветник на служебния министър по регионално развитие в ефира на Би Ти Ви. Шишков бе архитект на район "Триадица", но се раздели с поста си след смъртта на детето, ударено от ток, незаконно прекаран за уличен павилион.

По думите му това е един инвестиционен проект, който "се е събудил" реално в края на 2016 г. и започва да има сериозно инвестиционно намерение да се построи.

„Строителният план е одобрен още в далечната 1995 г. и представлява този проект с тази височина. От тук нататък започва активно участие и на общината, и на държавата, с помощта на фирмата „Артеск“ буквално, с искане за презаверка на разрешението за строеж. След което, арх. Мирянов, след като е платил и такса от 260 хил. лева, пуска едно искане до главния архитект и си оттегля искането за разрешението за строеж, тъй като всеки момент ще влезе поправка в НС и според нея тези сгради ще имат срок на валидност на разрешението за строеж от 10 години. Той знае поправката предварително и според нея 10 години започват да текат от откриването на строителната площадка“, посочи арх. Шишков.

„Всички документи, които са се въртяли между „Артекс“, държавата и столичната община, са за 2020 г. След като се спира строежът на „Артекс“, нямаме решение на съда в тази посока. В началото на 2020 г. кметът на столична община по запитване от общински съветници е казал, че не би трябвало да бъде изменен подробния устройствен план на „Артекс“ и реално погледнато също застава зад това градоустройство“, заяви още архитектът.