Съветник на Зеленски: Много висока е опасността от ядрен удар от Русия

Новини
22:48 - 01 Октомври 2022
3984
Съветник на Зеленски: Много висока е опасността от ядрен удар от Русия

Нашите разузнавателни агенции оценяват опасността от използването на тактически ядрени оръжия от Русия като много висока”.

Това коментира в „The Atlantic” Андрий Ермак, съветник на украинския президент Володимир Зеленски.

По думите му, готовността на Русия да отправя ядрени заплахи представлява криза не само за Украйна, но и за всяка страна на Земята.

„Отговорът на ядреното изнудване на Русия трябва да бъде яростен и недвусмислен, отхвърляйки самата идея за правене на отстъпки пред ядрен агресор”, посочи Ермак.

В противен случай, предупреди той, всеки диктаторски режим ще се опита да се сдобие с ядрени оръжия, а неядрените страни ще направят същото за самозащита.

„Споразуменията за неразпространение ще бъдат безполезни. Ще последват ядрени войни с милиони жертви”, заяви Ермак.

По данни на Федерацията на американските учени Русия разполага с 1 588 ядрени бойни глави в готовност и още 2 889 в резерв.

Повечето от тези в готовност са качени на междуконтинентални балистични ракети, всяка от които може да пренася до 10 ядрени бойни глави.

Пред „Дойче веле” един от водещите световни експерти по ядрени оръжия, Джеймс Актън от института „Карнеги” коментира, че при евентуални руски тактически удари в Украйна вероятно ще бъдат използвани ракети с малък обсег.