Съвместното изявление на Русия и Китай за войната в Украйна

Свят
21:09 - 21 Март 2023
4635
Съвместното изявление на Русия и Китай за войната в Украйна

Русия и Китай направиха съвместно изявление след разговорите между президентите Владимир Путин и Си Дзинпин. Ройтерс публикува дословно частта от изявлението, която се отнася до войната в Украйна.

Руската страна оценява положително обективната и безпристрастна позиция на китайската страна по украинския въпрос. Страните се противопоставят на това каквито и да било държави и техните блокове да накърняват законните интереси в областта на сигурността на други държави с цел получаване на военни, политически и други предимства.

Китайската страна оценява положително готовността на руската страна да положи усилия за възобновяване на мирните преговори във възможно най-кратък срок.

Русия приветства готовността на Китай да играе положителна роля в политико-дипломатическото уреждане на украинската криза и конструктивните идеи, изложени в изготвения от китайската страна документ "Относно позицията на Китай за политическото уреждане на украинската криза".

Страните отбелязват, че за разрешаването на украинската криза е необходимо да се зачитат основателните опасения на всички държави в областта на сигурността, да се предотврати формирането на блокова конфронтация и да се спрат действията, които допълнително подхранват конфликта.

Страните подчертават, че отговорният диалог е най-добрият начин за трайно разрешаване на украинската криза, а международната общност следва да подкрепи конструктивните усилия в това отношение.

Страните призовават за прекратяване на всички стъпки, които допринасят за ескалация на напрежението и удължаване на военните действия, за да се избегне по-нататъшното влошаване на кризата до степен, в която тя може да премине в неконтролируема фаза. Страните се противопоставят на всички едностранни санкции, наложени в разрез със Съвета за сигурност на ООН.