Съвместното командване на силите вече е с нов началник

Актуални новини
12:57 - 01 Август 2022
2905
Съвместното командване на силите вече е с нов началник

Съвместното командване на силите вече е с нов началник на щаба флотилен адмирал Галин Манев и цивилни служители в командването на СКС. 

В присъствието на личния състав на СКС и командирите на подчинените военни формирования, командирът на Съвместното командване генерал-майор Цолов приветства флотилен адмирал Галин Манев с назначаването му на длъжността и изрази своята увереност, че имайки предвид високата оценка на досегашната му дейност и изключителна квалификация, той ще съумее по най-добрия начин, използвайки богатия си образователен и професионален опит, да се справи с предизвикателствата на новата длъжност.

Генерал-майор Валери Цолов поздрави и новоназначените цивилни служители и отбеляза, че с необходимите знания, умения и опит, които притежават ще подпомагат по-нататъшното развитие на Командването.

„За мен е голяма чест да бъда назначен на тази длъжност и да бъда част от семейството на Съвместното командване на силите. В същото време осъзнавам огромната отговорност и това, че предизвикателствата пред Командването са сложни и завладяващи, изискващи пълна концентрация, ефективни партньорства и синхронизирани усилия. Искрено се надявам на Вашата подкрепа, ще разчитам на Вашия професионализъм и работата ни в екип. Щастлив съм да се присъединя към Вас и очаквам с нетърпение всичко, което предстои да изпълним заедно”, подчерта в изказването си флотилен адмирал Галин Манев.

По традиция, командирът на СКС генерал-майор Валери Цолов връчи нагръдния знак на командването на флотилен адмирал Галин Манев с думите да го носи с гордост и чест и му пожела успешна реализация на новата длъжност.

Флотилен адмирал Галин Манев е роден на 02.10.1970 г., в гр. Варна. Завършва ВВМУ "Н.Й.Вапцаров", гр. Варна през 1994 г. със специалност „Корабоводене”, Военна академия „Г. С. Раковски” през 2004 година и Военноморския команден колеж в Нюпорт, Роуд Айлънд, САЩ  през 2017 г.       

 Военната си кариера започва през 1994 година като командир на щурманска бойна част на ракетен катер пр. 1241.1 „Мълния“ - Созопол, където за периода до 2002 година преминава през длъжности от помощник-командир на катер до командир на катер.

След завършване на Военната академия през 2004 година е назначен на длъжността старши помощник-началник по ударните сили на ВМС в отдел „Планиране и управление на операциите“ в Щаба на ВМС, а от 2008 – 2012 г. е командир на фрегата.

В периода от 2012 до 2014 г. е началник на щаба на 18-ти дивизион спомагателни кораби – Варна, а до 2016 г. е командир на същия дивизион.

След завършване на обучението си в САЩ през 2018 г. е назначен на длъжността началник на отдел „Планиране, развитие и бюджетиране на ВМС“ в Щаба на ВМС. През 2021 г. е началник на отдел „НАТО, ЕС и регионални инициативи“ в дирекция „Стратегическо планиране“ в Щаба на отбраната.

От 01.08.2022 г.  година поема поста на началник на щаба на Съвместното командване на силите.

Награждаван е многократно с предметни и морални награди за отлично изпълнение на служебните си задължения, сред които са награден знак „за отлична служба - I степен”,  на министър на отбраната и  награден знак „за доблестна служба“ на министъра на отбраната.