Съвсем скоро ще имаме български анти-терористичен център

Оцакваме дребни законодателни промени в закона за противодействие на тероризма, разкри зам.-главният прокурор Иван Гешев

Новини
15:56 - 08 Юни 2019
2213
Съвсем скоро ще имаме български анти-терористичен център

Създаването на анти-терористичен център на България е на финалната си права след посещението ни при колегите в САЩ. Ако имаме разбиране от правителството и премиера, надяваме се да се случат в кратък период един дребни законодателни промени в закона за противодействие на тероризма и другото е техническа част, изпълнима в много кратък срок. Това разкри заместник-главният прокурор Иван Гешев на днешната пресконференция по повод задържането на радикализиран от ислямисти младеж от Пловдив, подготвял самоубийствен бомбен атентат.

"Взаимодействието в сряда между всички служби беше перфектно, разви се в рамките на 5-6 часа и пак ще кажа: българските граждани може да се гордеят със своите служби за сигурност, със следователите, с прокуратурата", подчерта Иван Гешев.

"Но ако си зариваме главата в пясъка, не значи, че ще ни подмине бурята. Този тип проблеми, които са вече реалност в България - не само опасността в мрежата да попаднеш на педофил или да ти продадат наркотици, има нова опасност, наречена промиване на мозъци, радикализация, за която родителите трябва да са нащрек", предупреди Гешев.

"Относно наказателно-правния аспект ще кажа, че основният проблем, който трябва да се реши в кратък срок, е взаимодействието между отделните служби, ангажирани в действието срещу тероризма, за да може службите да реагират за 5-6 часа, както в случая. 

В конкретния случай ние се познаваме и имаме добри отношения. При друга ситуация резултатът може би щеше да е друг, затова под егидата на главния прокурор от няколко месеца с подкрепа на правителството се действа за въвеждане на добра практика, която видяхме при посещението си в САЩ.

Едни антитерористични центрове, които там са на различни места. Тези центрове би трябвало в реално време да събират цялата информация и в реално време всички служби трябва да имат представители, които да решават кризи, или да предотвратяват кризи.

В противен случай да се разчита на личния контакт е несигурна работа - днес го има, утре го няма. Тези отношения трябва да се поставят на законова основа, която не се влияе от отношенията между хората от отделните служби", изтъкна зам.-главният прокурор.

По думите му подобен проблем не може да се реши от прокуратурата изцяло, "защото ние се намесваме на някаква фаза. Недопускането на такива процеси е обект на работа в семейството, в училището и много други органи".

Според Гешев, детето от Пловдив е трябвало да бъде изолирано и с него да работят психолози и психиатри. Един от прокурорите се пречупва по време на гледането на мярката, изправен пред личната история на семейството, което съдейства на разследването.

"Съдът във вчерашния ден е преценил в закрито заседание, че детето следва да бъде с мярка надзор на Детска педагогическа стая. Според мен това е в някаква степен грешка. Пречупи се един от прокурорите, изправен пред личната трагедия на детето и семейството. Дали това беше правилно или неправилно - ще покаже времето. Смятаме, че работата с детето в изолирана среда е най-подходящото решение", каза още Гешев.