Съюзът на съдиите: Иван Гешев, Борислав Сарафов, Ясен Тодоров да бъдат отстранени незабавно

Всички членове на ВСС да напуснат постовете си, призоваха магистратите

Политика
09:30 - 17 Май 2023
4662
Съюзът на съдиите: Иван Гешев, Борислав Сарафов, Ясен Тодоров да бъдат отстранени незабавно

Съюзът на съдиите в България призова Висшият съдебен съвет да отстрани незабавно Иван Гешев, Борислав Сарафов и Ясен Тодоров от постовете им в прокуратурата. След тези действия, те призовават всички членове на ВСС също да освободят постовете си и да бъде извършена проверка от Инспектората към ВСС.

В позиция до медиите от съюза посочват, че „многократно, недвусмислено и аргументирано сме заявявали, включително преди избора на Иван Гешев за главен прокурор, че същият е абсолютно непригоден за този пост поради пълната липса на необходимите съгласно закона професионални и нравствени качества“.

Те посочват, че развитията от последните дни не допринасят за укрепването на авторитета на съдебната власт, а напротив – „сами по себе си се превръщат в демонстративно доказателство за тежко накърнената независимост на съдебната власт, което дискредитира способността ѝ да устоява на политически, партийни и личностни въздействия“.

Съдиите посочват също, че след взрива до кортежа на Иван Гешев ВСС категорично е отхвърлило идеята да обсъди случилото се, но на 12 май – след като кандидатът за премиер на ГЕРБ-СДС Мария Габриел заяви намерението си да иска оставката на Гешев и беше подкрепена от ДПС – в част от мнозинството е настъпила „магическа и радикална промяна“.

От съюза изреждат и някои от скандалите в прокуратурата.

„Иван Гешев показа завидни театрални умения, късайки оставката си пред журналисти и разкривайки разговори, договорки, обвързаности, дори чувства на обида от „предателството“ на политици и политически партии. Цялото драматично изложение на Иван Гешев беше несъмнено политическо и лично, показващо че длъжността му и цялата съдебна власт се използват само като инструмент на тези амбиции“, посочват от съюза.

„Вече не може да се говори само за уронване авторитета на съдебната власт. Не се уронва, а се унищожава авторитетът на съдебната власт от лица, непритежаващи професионални и нравствени качества за заемане на каквато и да било длъжност в съдебната система. Очевидно е, че само отстраняването на едни лица и избирането (назначаването) на други по същите критерии и процедури, не е в състояние да реши дълбоките системни проблеми на съдебната власт, водещи от своя страна до кадрови проблеми“, допълват от съюза.