Съюзът на съдиите предлага на президента промени в Конституцията

Новини
17:11 - 18 Януари 2022
2147
Съюзът на съдиите предлага на президента промени в Конституцията

Съюзът на съдиите в България предлага на Президента Румен Радев  конкертни и обосновани предложения за изменения и допълнения на Конституцията. 

Те са отправени до  държавния глава във връзка с правомощията му  по чл. 154, ал. 2 от Конституцията да инициира  промени в основния закон.

В писмо до държавния  глава,  председателят на на ССБ Татяна Жилова ССБ посочва, че предлаганите изменения са  „минимално необходимата промяна за начален тласък на реформата в прокуратурата с цел привеждане на устройството и функциите й в съответствие с принципите на правовата държава и върховенството на правото„.

Това ще даде възможност и за последващи законодателни изменения в съдоустройствения и в наказателнопроцесуалния закон за укрепване на индивидуалната професионална самостоятелност на всеки прокурор от горестоящите му прокурори, казват съдиите.  Те подчертават, че всички  предложени изменения са от компетентността на Обикновено народно събрание, защото засягат само сферата на съдебната власт –  не изземват, а само преразпределят правомощия вътре в  системата, създават по-добра организация на система на управление, липсват каквито и да било елементи на посегателство от страна на другите две власти върху упражняване на съдебни компетентности.

Съдиите казват още, че: Сегашният модел на организация на съдебната система, формата на конкурсите, начините на командироване и разликите във възнагражденията на съдиите от различните нива на системата срещат висока степен на неприемане и критичност.  По конкретните предложения за това, какви да бъдат промените, мненията на анкетираните съдии са значително по-разнообразни и по тях не винаги съществува ясно изразен консенсус. Това показва нуждата от провеждане на задълбочени дебати по съдебната реформа, в които да участват както съдии, така и представители на гражданското общество и на академичната общност.

ССБ посочва също, че огласява предложенията си за промени до държавиня глава, както и  нагласата на съдиите за съдебната реформа, за да станат част от обществените дебати. Повод за обръщението към президента Радев са организираните от него дебати за формулиране на обосновани и разумни идеи за промяна на Конституцията в края на 2019 г. и началото на 2020 г., както и резултатите от анкета относно съдебната реформа, която Управителният съвет на Сьюза на съдиите проведе в края на 2021 г.