Създадена е „ вечна“ акумулаторна нано- батерия

В нея има злато

Мистика
10:29 - 04 Декември 2023
6396
Създадена е „вечна“ акумулаторна нано-батерия

В академичните лаборатории на Калифорнийския университет екип от учени е разработил „вечна“ нанобатерия, която може да работи четири века. Тази уникална батерия е стриктно тествана и демонстрира потенциал, който надминава настоящите енергийни решения.

Прототипът на нанобатерията успешно издържа двеста хиляди цикъла на зареждане и разреждане, което е няколкостотин пъти по-дълго от живота на конвенционалните литиево-йонни батерии, използвани понастоящем. Президентът на Калифорнийския университет Майкъл Дрейк споделя впечатленията си:

„Експериментът показа, че кондензаторите не се износват, а самата батерия не губи мощност или капацитет. Нанопроводниците също не се късат“.

И ето основната тайна на това иновативно устройство: нанопроводниците, които изграждат тази нанобатерия, са направени от благородния метал злато. Те са покрити с манганов диоксид и гел, което подпомага ефективното предаване на ток. Важно е да се отбележи, че тази батерия остава гъвкава по време на зареждане и не се деформира, което е проблем при конвенционалните литиево-йонни батерии.

Въпреки потенциалните предимства обаче създаването на такава нанобатерия все още е много скъпо. Високата цена я прави все още недостъпна за масово производство и използване в ежедневно използваеми устройства.