Създадоха човешки ембрион от кожни клетки

Според учените вече няма нужда от сперматозоиди и яйцеклетки, за да се създаде бебе

Новини
16:27 - 02 Май 2019
2232
Създадоха човешки ембрион от кожни клетки

Изследователи от Еврейския университет в Йерусалим обявиха, че са намерили начин да трансформират клетки от кожа в трите основни типа стволови клетки, от които се състоят ембрионите в ранен стадий, съобщават израелските медии.

Откритието би могло да проправи пътя за създаване на цели човешки ембриони от човешки кожни клетки, без нуждата от сперматозоиди или яйцеклетки, изтъкват изследователите. А това също така би могло да има "огромни последици" за моделиране на ембрионални дефекти и хвърляне на светлина върху дисфункции на плацентата, както и за разрешаване на някои проблеми с безплодието чрез създаването на човешки ембриони в петриева паничка, се уточнява в изявлението на Еврейския университет.

"Може да се каже, че сме близо до генериране на синтетичен ембрион, което е наистина налудно нещо", коментира д-р Йоси Буганим от Департамента по биология на развитието и изследване на рака, който е ръководил изследването, което е публикувано в Cell Stem Cell.

Това откритие може да позволи на учените в бъдеще "да генерират ембриони от стерилни мъже и жени, използвайки само техни кожни клетки, и да генерират истински ембрион в паничка и да имплантират ембриона в майката", изтъква още ученият.

Буганим и неговият екип е открил набор от гена, способни да трансформират миши кожни клетки във всичките три типа клетки, които съставляват ранния ембрион: самият зародиш, плацентата и екстраембрионалните тъкани като пъпната връв.

През 2006 г. японските изследователи Казутоши Такахаши и Шиния Яманака откриха способността на кожните клетки да бъдат "препрограмирани" в ранни ембрионални клетки, които могат да генерират цял плод чрез използването на четири централни ембрионални гена. Тези гени препрограмират кожните клетки в "индуцирани плурипотентни стволови клетки", които са подобни на клетките, които се развиват в ранните дни след оплождането и по същество са идентични с техните естествени аналози.

Тези клетки могат да се развият във всички видове ембрионални клетки, но не и в екстраембрионални тъкани като плацентата.

Японските учени откриха, че четирите централни ембрионални гена могат да бъдат използвани за "подмладяване" на кожните клетки, за да функционират като ембрионални стволови клетки, обясни Буганим.