Създадоха наночастици, способни да редактират гени в белите дробове

В бъдеще технологията може да се използва за инхалаторно лечение на муковисцидоза, фиброза и други белодробни заболявания

Новини
13:18 - 03 Април 2023
1899
Създадоха наночастици, способни да редактират гени в белите дробове

Учени от Масачузетския технологичен институт и Медицинския университет на Масачузетс са разработили нов вид наночастици, които могат да се прилагат в белите дробове, където да доставят информационна РНК (иРНК), кодираща полезни протеини, съобщи Юрикалърт, предава БТА.

В бъдеще подобни частици могат да се използват за инхалаторно лечение на муковисцидоза, фиброза и други белодробни заболявания, както и за разработване на иРНК ваксини, които могат да се доставят директно в белия дроб.

В изследване с мишки Даниъл Андерсън и колегите му са използвали частиците, за да доставят иРНК, кодираща „машинарията“, необходима за технологията за редактиране на гени CRISPR/Cas9 (КРИСПъР/Кас9). Това на свой ред може да

доведе до разработване на терапевтични наночастици, които могат да изрязват и заменят гени, причиняващи заболявания.

Информационната РНК има голям потенциал като терапевтично средство за лечение на различни болести, причинени от дефектни гени. Една от пречките за нейното използване досега беше трудността при доставянето ѝ в точната част на тялото, без да се получат ефекти извън целта.