Създателите на „Короната“ спестили 60 млн. паунда от данъци

Премиерата на петия сезон на сериала ще бъде на 9 ноември

Свят
14:04 - 31 Октомври 2022
2933
Създателите на „Короната“ спестили 60 млн. паунда от данъци

Създателите на хитовия сериал на Нетфликс “Короната“ са спестили около 60 млн. паунда от данъци, разкри „Дейли мейл”.

Това е станало, благодарение на схема, предназначена да насърчи международна телевизионна продукция от висок клас в Обединеното кралство, а някои проекти могат да поискат парична отстъпка до 25 процента от разходите си във Великобритания.

Ключово условие е те да харчат поне 1 милион паунда на час излъчване, което е незначително за проект като Короната“. Първите му четири сезона струват удивителните 287,6 милиона паунда, което означава, че средната им цена достига 7,2 милиона паунда на час.

Бюджетите на телевизионните предавания обикновено са строго пазени. Въпреки това, разходите за проекти, направени във Великобритания, се консолидират в отделни компании, които подават публично достъпни сметки.

Тъй като производството на петия сезон на сериала приключи едва наскоро, отчетите му все още не са подадени. Въпреки това са налични сметки за предходните четири сезона и в тях се съдържат подробности за техните данъчни договорености. Сметките разкриват, че продуцентите са получили 57,3 милиона паунда кредити през първите четири сезона.

Премиерата на петия сезон на „Короната“ който е продуциран от Left Bank Pictures, ще бъде на 9 ноември. Продукцията вече е обект на много критики на Острова и се очаква да предизвика големи скандали, тъй като ще покаже последните години от живота на лейди Даяна Спенсър.